Úgy gondolom többen vagyunk úgy, akik szeretik ápolgatni a hajukat, viszont előfordul az idő múlásával, illetve a különböző környezeti/hormonális hatásoknak “köszönhetően”, hogy nem mindig olyan a frizuránk, amilyennek szeretnénk látni.
Ezentúl minden kedden hozok Nektek egy hajápolási cikket, hajpakolásokat, minden alkalommal 1-1 hajjal, fejbőrrel kapcsolatos problémára írok megoldást, hogy visszanyerjétek a hajatok szépségét és elhárítsátok a problémákat.
Első alkalommal a száraz haj gondozásáról fogok írni és ötleteket adni, hogy újra egészséges frizurátok legyen.
Igen gyakori panasz a száraz haj és a korpás fejbőr, melyek kialakulásának sokféle oka lehet. Ezen okok közé sorolható az öröklött hajlam, A-vitamin- és B-vitamin-hiány, a faggyúmirigyek elégtelen működése, hormonális, idegi vagy egyéb belső rendellenesség, stb. De okozhatják külső hatások is, pl. hajfesték, szakszerűtlen szőkítő eljárás, dauer, tűző napfény, sós tengervíz, stb. Épp emiatt, kezelése külsőleg vagy belsőleg történik.
Legfontosabb teendőnk a helyesen végzett hajmosás, melyhez olyan sampont kell használnunk, amelyikben nincsenek zsírtalanító és bőrizgató szerek.
A száraz haj mosására a tojássampon az ajánlott készítmény, mert a tojássárgájában lecitin van, amely táplálja, élénkíti a fejbőrt.
A száraz hajnak nem tesz jót a gyakori mosás. Ha gyakrabban akarunk hajat mosni, hajmosás előtt dörzsöljük be a fejbőrünket langyos ricinusolajjal, amiben keverünk el két tojássárgáját.
Mosás után ne szárítsuk tűző napon vagy melegre állított hajszárítóval, mert így jobban kiszárad a bőrünk. Langyosra állított hajszárítóval ajánlott szárítani.
Mosás után hajbalzsammal kenjük be a hajat.
A száraz hajat 2-3 naponként olajozhatjuk, hogy fényesebb legyen. Közben a hajat állandóan fésüljük vagy keféljük, hogy az olaj egyenletesen érje a hajszálakat.
Nagyon fontos naponta 2x átkefélni a száraz hajat. Ehhez puha szőrű kefét használjunk, mert a szőrkefe enyhe húzó hatása kefélés közben masszírozza a fejbőrt és élénkíti a vérkeringést.
Néhány hajpakolás száraz hajra: